Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творбите на най-добрите карикатуристки от цял свят гостуват в Габрово

Снимка: Дом на хумора и сатирата, https://www.humorhouse.bg/

От днес до 17 май в Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово е премиерата на изложбата на първия света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени. Победителките ще станат ясни в неделя.

„Изложбата е много интересна, с изключително много теми, застъпени в нея и всички те са представени от жени-карикатуристи“, каза пред БНР Маргарита Доровска, която е директор на музея. Тя разкри детайли за експозицията и покани жителите и гостите на Габрово -  столицата на хумора, да я посетят:

„Става дума за една съвсем нова инициатива  - международна наградаза  жена- карикатурист. Тя се организира от Юнайтед Скечес (https://www.unitedsketches.org ) - това е организация, която се занимава със защита на свободата на изразяването и с темата за карикатуристите в изгнание. Тя е базирана в Нормандия, Франция и в конкурса участват повече от 1000 карикатури на 260 карикатуристки от 57 страни. От тези над 1 000 творби са избрани 100 от едно много впечатляващо жури, което отново е изцяло съставено от жени -  както жени-карикатуристки, така и водещи журналистки, дами, които работят в организации, които се занимават със свободата на словото…. Много,много сериозно жури, което съставлява чудесен микс между художнички и журналистки и дами, които занимават с темата за правата на човека“.

Изложбата е пътуваща, обясни Маргарита Доровска: „Днес се открива при нас, по-късно през годината ще бъде представена в Музея на труда в Швеция – тоест изложбата може да се види на различни места по света“.

Като отбеляза, че по-малко от 5 на сто от художниците, които творят в сферата на политическата карикатура по света са представителки на нежния пол, Доровска посочи, че темите, разработени в карикатурите, които могат да бъдат видяни в изложбата „са преди всичко свързани със стереотипите на културата, в която живеем  и която продължава да бъде доминантно създавана от мъже, с границите, които ние сами си поставяме….Но в никакъв случай изложбата не е за битката между мъжете и жените, а именно за това как заедно можем да създадем един много по-равен и достоен начин на живот“.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата, Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!