Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Килиманджаро до червените слонове на Цаво

Продължение на разказа за резерватите на Африка в „Покана за пътуване“

7
Безлюдният остров Мнемба, Занзибар

Любителите на животни и приключения свързват Черния континент най - вече с държавите Танзания и Занзибар, Кения и Южна Африка.

От искрящо белите плажове до снега на Килиманджаро.

Танзания и Занзибар са „очаквано добра комбинация“ за двуседмичен отдих. Остава само да изберете дали първо да съберете сили на някой от 25-те снежнобели плажа с тюркоазена вода на Занзибар и после да тръгнете на фотосафари из резерватите на Танзания, или обратното.

Според „Конде нест“ необитаемият занзибарски остров Мнемба е едно от най-романтичните места на планетата, любимо на Шарън Стоун, Бил Гейтс, Майкър Дъглас и Наоми Кембъл.

Уникалните природни комплекси, 12-те национални парка, 13-те резервата и 38-те природозащитени територии осигуряват на Танзания славата на едно от най-добрите места в света за екотуризъм.

Няма човек, който не е чувал за Нгоро-Нгоро или Серенгети.

Танзания – страната на резерватитеПървият резерват е недалеч от границата с Кения и представлява огромен кратер с диаметър 19 м и дълбочина 600 м. Планината, с която е заобиколен се е родила от избухването на вулкан преди 2,5 млн. години. На дъното му се намират соленото езеро Магади и водопадите Мунго. В самия кратер с площ 264 кв. км се срещат копитни и тревопасни, а също така лъвове, леопарди, хиени, хипопотами... Тук зимуват и много прелетни птици от Европа. Присъствието на двуроги носорози, гепарди и африкански слонове дават на Нгоро-Нгоро официалния статут на Международен биосферен резерват.

Серенгети (безкрайни равнини) е най-известният национален парк в Танзания. Тук можете да се потопите в онази Източна Африка, съществувала преди появата на белия човек. По неизбродимите пространства шестват 4,5 млн. копитни в търсене на храна. Серенгети се смята за едно от най-добрите места за наблюдение на лъвове, гепарди и жирафи, на повече от 35 вида бозайници, вкл. „голямата петорка“ (слон, носорог, лъв, леопард и бивол). Плюс повече от 500 видове птици и над 350 пълзящи.

Спящият вулкан Килиманджаро (5895 м, в превод блестяща планина) е най-високият и единственият връх  заснежен в Африка.

Националният парк Аруша лежи между Килиманджаро и планината Меру (4556 м). Той покорява с броеницата от езера и растенията, които могат да се видят единствено там, кедровите гори и типично алпийските ливади.

Южна Африка – между Крюгер парк и винен тур с пингвини

„Класиката в жанра“ за Южна Африка е Крюгер парк, вторият по големина резерват за защитени видове в Африка. Той се простира на 19 485 кв. км – почти колкото цял Израел, но с огромно разнообразие от флора и фауна. В него на свобода живеят над 517 вида птици, 114 вида влечуги, включително черна мамба, 3000 крокодила, както и множество риби. В Крюгер има повече видове едри бозайници от всеки друг парк в Африка. Популацията на слоновете там през 2015 г. е нараснала до близо 20 000, а резерватът приютява и африкански диви свине, за които се смята, че са общо 400 в цяла Южна Африка. Плюс лъвове, бизони, леопарди, бели носорози и др.

Крюгер парк е синоним на затворена еко системаТе живеят в затворена екосистема и служителите не правят нищо, освен да ги охраняват. В Крюгер се влиза през девет входа, които водят до т.нар. "лоджи за нощувка" – 21 на брой. Територията е толкова огромна, че изследването на деветте туристически маршрута понякога може да продължи с дни.

Ако престоят ви е кратък и сте в Йоханесбург, еднодневна алтернатива е Пиланесберг парк. В случай че сте с деца, за препоръчване е някой от многото „Лайънс“ паркове, където малчуганите галят опитомени лъвчета-бебета.

По-аристократичният Кейптаун предлага колониална архитектура, винени турове и близка среща с пингвини, тюлени и китове. Задължително е да се „разпишете“ и на нос Добра надежда – най-крайната точка на африканския континент.

По следите на „Призрак и Мрак“ в прародината на Обама

Откакто Барак Обама седна в Овалния кабинет, местата за посещение в Кения се увеличиха с още едно – селото, откъдето са корените му. Съмнителното удоволствие да срещнете негова баба или вуйчо, обаче се измества от безбройните възможности за фотосафари – Масай-Мара, Амбосели, Цаво, Маунт-Кения, Самбуру...


А след двата холивудски хита за лъвовете-убийци Призрак и Мрак туристически обект е дори влаковата линия Момбаса-Найроби.

Националният парк Масай-Мара е на височина 1650 м. От юли до септември може да се наблюдава миграцията на милиони антилопи, които отиват да търсят храна в съседния резерват Серенгети. Край река Мара се срещат уникалните черни лъвове, а водите ѝ буквално „врат“ от крокодили и хипопотами.

На около 100 км от пристанищния град Момбаса е резерватът Цаво – 20 000 кв. км. Най-интересните места там са каньонът Нгулия, платото Йата, изворите Мзима и „психеделично“ червените слонове и зебри – пръстта на парка е червена като доматена супа и тя променя цвета на животните след всяка кална баня.

Снимки в галерията: Магдалена Гигова и архив на www.dromomania.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия