Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Нарисувани разкази" в пловдивската галерия U P.A.R.K

Проект на Художествената галерия в Русе събира в една изложба писатели и художници от няколко държави. Тя се нарича “Нарисувани разкази” и ще се открие в галерия U PARK  / У ПАРК / в Пловдив на 10 март.

Заедно с картините, ще бъде представен и литературен българо-английски сборник. 

Между художниците са и пловдивските автори Кольо Витковски и Иван Шишков.

Събитието е част от проекта на Русенската галерия „Разкази, вдъхновени от картини“, инспириран от стремежа към взаимопроникване и синтез на литературата и визуалното изкуство.

От три хиляди картини от фонда на галерията, кураторът на проекта и директор на галерията Елена  Великова, селектира 300 картини и кани 21 писатели, които да нипишат разказ, вдъхновен от картините.

Двуезичният българо-английски сборник събира разказите на Александър Чобанов, Ангел Игов, Асен Валентинов, Васил Балев, Елин Рахнев, Емил Андреев, Калин Василев, Калин Терзийски, Нели Пигулева, Румен Леонидов, Христо Карастоянов, Явор Цанев, Аурел Мария Барос (Румъния), Борис Бек (Хърватия), Дариус Фокс (Полша), Кристиян Фулаш (Румъния), Лиза Хилтън (Великобритания). Изданието е допълнено с илюстрации на творбите, провокирали писателите за създаването на художествените текстове. 

Интервюто с Елена Великова е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!