Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависимостта от азиатските производители е не само за маските, но и за лекарствата

| обновено на 09.03.20 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Продължава да няма маски. Има в някои аптеки, защото има някакви инцидентни предлагания от тук от там - появяват се нови хора, които предлагат маски, които се опитват да спекулират….Предлагат ги на много по-високи цени… Внесли са ги отнякъде  - от Турция, от Индия, от Германия, откъде ли не, от Китай най-вече“. Това обясни пред БНР  председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

Той посочи още, че е закъсняла мярката за забрана на износа на маски и на други медицински консумативи, които са необходими сега при усложняващата се ситуация с разпространението на COVID-19:

„Затова ги и няма маските…. Според мен поне преди 30 дена трябваше да се забрани износа, когато все още имаше някакви маски в България и всичко беше сравнително наред… Все пак ще предпази нововнесените, например тези от Турция. Ще предпази в някаква степен от ново изкупуване“, каза Костов и даде пример:

„Например ние бяхме намерили  - и в момента още по нашите аптеки има някакво количество маски, и ги пуснахме, гледахме и да са на приемлива цена . И веднага на същия ден се опитаха да ги изкупят от всички наши аптеки - такива прекупвачи, които кой знае къде ще ги изпратят“.

Зависимостта от азиатските производители

„Маските са само индикатор, защото има по-важни неща като лекарствата“.

В предаването „Преди всички“ Костов посочи, че дефицитът на маски и дезинфектанти може да се окаже по-малкият проблем, защото е възможно да се появи липсва на някои лекарства по аптеките, тъй като голяма част от активните субстанции се произвеждат в Китай:

„Активните субстанции се произвеждат в много голяма степен в Китай. Например Китай за миналата година е произвел за 71 милиарда долара активни субстанции за лекарства, което е страшно много. Може да си представите - дори в Индия, която е вторият по големина производител на лекарствени субстанции, на активни вещества за лекарства-  дори там изпитват недостиг в момента и даже има списък в Индия с такива лекарства, до които има затруднен достъп.

Дискутира се това и в Европа, и в Америка - да се намали тази зависимост. Обаче това е дълъг процес, както и беше дълъг процесът на унищожаването на тази индустрия - защото тя беше тотално унищожена, дори българската. Имаше производство у нас на субстанции  - например произвеждаше се метамизол, пирацетам и много други активни съставки, които отдавна не се произвеждат в България“.

Дистрибуторите са тези, които се занимават с вноса на тези лекарства. Така че ние сме изцяло зависими от това какво се внася, допълни експертът.

„Активните субстанции се регистрират. Когато се регистрира лекарство в Изпълнителната агенция по лекарствата, се регистрира и производителят на активната субстанция. И за много лекарства, въпреки че има друг производител, той просто не е регистриран,  това отнема месеци наред“. Преди това той няма право да  влага активната субстанция  в това лекарство за България, обясни председателят на Асоциацията на собственици на аптеки.

Николай Костов

Българските производители на защитни облекла и маски успяват да преодолеят зависимостта от азиатските доставчици - на материали и на машини

„Ние се опитваме нашият продукт да бъде почти изцяло с европейски суровини - голяма част от тях са български и такива, които ние сами си правим, а останалите са от Европейския съюз.  Имаме доставчик“. Това каза пред БНР Бисер Шарков, който е производител на медицински текстил. Той коментира и въпроса за цените на медицинските маски и спекулата в този сектор:

„Цената не е толкова висока чисто от спекулативни действия на български търговци. Просто в целия свят в момента този продукт го няма - основният производител е Китай, който затвори износа си още преди повече от месец. В същото време изкупи всички количества в Европа, които бяха преди да се обяви епидемията на територията на Стария континент. Така че цените от производител са вече неколкократно по-високи. От друга страна материалите, от които се произвеждат въпросните медицински маски, също поскъпнаха в пъти, както и машините за производство“.

Българските производители на санитарни маски и защитни облекла са се ангажирали да работят без печалба или с минималните до 10 на сто, докато изпълняват форсмажорна поръчка на държавата. Това съобщи вчера на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Шарков обясни, че фирмите трябва да се подготвят, но ще работят с предимство за българския пазар:

„Тъй като не знаем точно за какви количества и за какво търсене става въпрос, трябва да се подготвим. Ние например имаме 80 човека, които работят и те не са в състояние да захранят цялата територия на Европа, но с предимство ще работим за българския пазар...

Ние имаме предварителни поръчки от доста страни, включително и наши офиси в други страни, но в създалата се ситуация ще работим изцяло за българския пазар, поне първоначално".

Компанията на Шарков няма да произвежда еднократни маски, а по-специализиран продукт, като производството може да започне след около два месеца:

„Ще произвеждаме по-различна маска, която е за многократна употреба - тя се пере, има клапан-респиратор и не трябва да се сменя на всеки час-два…

Медицинските маски ще започнем да произвеждаме в рамките на следващите два месеца, тъй като доставката на машини, оборудване и материали е доста по-сложна и е необходимо доста по време….

Тъй като производители на такъв тип машини и оборудване в Европа няма - отново всички са китайски, но сме намерили вариант, така че български производител на машини ще направи специално такава конфигурация за нас“, каза Шарков и отново подчерта: „Имаме такъв проект, който вече е стартиран“. Ще можем да произвеждаме десетки хиляди бройки на месец, допълни бизнесменът.

Днес в 14 часа продължават обсъжданията на представителите правителството и на текстилната индустрия. Какво предстои да бъде уточнено:

„Детайлите, които ще уточняваме, касаят основно количествата, които може да произведем възможно най-скоро - като въпросните маски, както и да предоставим услуги по изработка на защитни облекла, след като се утвърдят самите материали“, обясни Шарков.

Интервютата може да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени