Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия: Островът – символ, експеримент и приключение

Островът като символ

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

За да осмислим островната символика в нейното многообразие според митичните представи в далечното минало, се допитваме до преподавателката по класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“ Доротея Табакова.

Тя ни разказва позабравени факти, свързани както с прочутите Острови на блажените и загадъчната Атлантида. Естествено, важно място заема емблематичният античен пътешественик Одисей. Той превръща в островни спирки на духа паметта и забравата, войната и мира, любовта и човешките страхове.

Неговите приключения при тракийското племе „кикони“, при любителите на лотоса, известни като лотофаги, при страховитите циклопи и магьосницата Кирка са превърнати от Омир в метафори на ценности с различен знак, които преосмисляме до днес.  

Писателят-фантаст Любомир Николов ни предлага друг ракурс –  от вълшебната приказка към социалния експеримент на Томас Мор в „Остров Утопия“ и оттам към далечното бъдеще с пророчествата на Джонатан Суифт, свързани с неговия летящ остров Лапута и към антиутопичните алегории в „Повелителят на мухите“ на Уйлям Голдинг, „Обитаемият остров“ на братя Стругацки и „Островът на доктор Моро“на Хърбърт Уелс.

Обобщението по темата прави хипнотерапевтът Иво Величков, който анализира от противоположни гледни точки т.нар. „островна психика“, включена вече в речника на съвременните психолози.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от