Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания - от гмуркането в Червено море, до древния град Петра

6
Снимка: Ива Дойчинова
Йордания беше сравнително непозната дестинация за нас - източноевропейците, но след като нискобюджетните авиокомпании пуснаха полети до там, се превърна в лесно достъпна локация.
Март, Април и Май са едни от най-подходящите месеци за екскурзия до екзотичната пустиня, а най-хубавото е, че нямате нужда от виза, ако влизате в страната през град Акаба.

“Най-големият плюс на Йордания е, че това е дестинация, която съвместява няколко коренно различни преживявания - от гмуркането в Червено море с коралите, потъналия кораб, потопения самолет, до уникалния град Петра”, казва журналистката Ива Дойчинова в предаването "Турагент".

Най-емблематичното място в държавата - древният град Петра е издълбан директно в многоцветните скали. Розовият град е бил "изгубен" в продължение на стотици години, докато през 1812 г. швейцарският изследовател Йохан Буркхарт не преоткрива забравената Петра.

Градът някога е бил процъфтяващ търговски център и столица на империята на набатеите - арабски племена. Няма друг град, нито друго място в света, което да прилича на Петра, затова през 1985 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 е обявена за едно от новите 7 чудеса на света.

Чуйте историята от пътуването на Ива Дойчинова до Йордания в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна