Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет неща, които намаляват кръвното налягане

Снимка: Архив

Лекари посочиха пет продукта, които ефективно и бързо намаляват кръвното налягане и така помагат и за укрепване и прочистване на кръвоносните съдове. Кои са те ни съобщава po-zdravidnes.com.

Подправки вместо сол

За да поддържате нормално кръвно, експертите препоръчват да консумирате по-малко сол, като я заменяте с подправки и билки - мащерка, розмарин, риган и чесън. Тези подправки имат свойства за изгаряне на мазнини и понижават кръвното налягане и холестерола.

Плодове

За да поддържате кръвното си нормално, често трябва да използвате нар и боровинки, богати на антиоксиданти. Те помагат за прочистване на кръвоносните съдове и намаляване на дебелината на стените им.

Ядки

За да намалите налягането и да подобрите общото състояние на организма е добре да включите в ежедневната диета неосолени орехи или шам фъстък. Доказано е, че веществата в тях подобряват работата на сърцето и прочистват съдовете.

Риба

Мазните риби като сьомга или скумрия съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да защитят кръвоносните съдове и понижават високото кръвно налягане.

Чай

Експертите препоръчват да пиете билков или висококачествен зелен чай. Важно е да знаете, че полезните свойства на сортовете зелен чай се засилват, ако го приготвите повторно.

От какво си струва да се откажеге

При високо кръвно налягане трябва да се избягват солта и прекомерната употреба на захар. Обърнете гръб и на пържените и пушените храни.

Не злоупотребявайте с хлебни изделия и рибни консерви, както и с алкохола, който повишава кръвното и затова е противопоказан за страдащите от хипертония.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна