Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев

Как крайният потребител ще почувства намалението на цената на газа

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

Понижаването на цената на природния газ – какви са ефектите за бизнеса и за потребителите" Безпрецедентно договаряне на 40% по-ниска цена, по която България ще получава природен газ. Как ще стане връщането на средства, след като цената е договорена със задна дата? За какво става дума – за намаляване на цената на природния газ или за нова формула, по която ще изчислява. 

Енергийният експерт Атанас Тасев коментира темата в "Нашият ден":

"Говорим за цена на газа, която ще бъде действаща от 1-ви до 30 април, на месечна база. След това ще има пресмятане, актуализиране всеки месец. Когато говорим за цената на газа, винаги съм уточнявал, че говорим за ценови профил. Защото тази цена се сменя по новата формула всеки месец. 

Що се касае до тези средства, които ще бъдат акумулирани, това е ефектът на ретроактивното действие на формулата от август месец 2019 г. и по предварителни разчети, които трябва да бъдат конкретизирани от единствено упълномощения орган КЕВР. За начало става въпрос за 150 млн. лв."

Как крайният потребител ще почувства намалението на цената на газа

"Крайният потребител ще плаща по-малко от 1 април. И това ще бъде една трайна тенденция за в бъдеще, защото започва да функционира новата формула, която е компромис между спот пазара на газа в Европа – 1-2 или 3 референтни хъба са включени във формулата – плюс, разбира се, нефтеният индекс. Което означава, че договарящите са разпределили риска. Защото действието на цените на газовите хъбове, както и цените на руския тръбен газ, имат различно поведение."

Ще има типично пазарно поведение, действа пазарният механизъм

"Няма да имаме пропорционално намаляване на цените на стоките от първа необходимост, защото там пазарът определя. Психологията на търговеца е да вдига цената до нивото, до което някой е готов да даде..."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна