Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геолози изчислиха продължителността на денонощието в ерата на динозаврите

Реконструкция на стегозавър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийски геолози установиха, че продължителността на денонощието през мезозойската ера е била 23 часа и 31 минути, съобщи БТА, като цитира данни, публикувани в сп. "Палеокеанография и палеоклиматология". Изчисленията показват, че годината през мезозоя е имала 372 денонощия.

Мезозоят е геоложка ера, наричана „ерата на разцвета на динозаврите“. Дели се на три периода: триас, юра и креда. Обхваща времето от 251 млн. г. пр.н.е. до 65 млн. г. пр.н.е.

Учените под ръководството на проф. Филип Клайс от Свободния университет в Брюксел са изследвали структурата на слоевете във вътрешността на раковините на древни мекотели:

"Броят на слоевете, както и детайлният им спектрално-химически анализ показват, че за всяка година в раковината са се образували 372 слоя. Това означава, че продължителността на деня се е увеличила много, което напълно съответства на прогнозите на астрономическите модели", пишат геолозите в доклада си.

Денонощията на Земята са били около осем часа в първите епохи от съществуването й, като се смята, че продължителността им се увеличила рязко след сблъсъка на Земята с Тея - прародителката на Луната. Впоследствие продължителността на деня е нараствала плавно в резултат на въздействието на приливните сили, докато не се е стигнало до съвременните 24 часа за денонощие, отбелязва ТАСС.

Посетители снимат в „Залата на вкаменелостите“ в Националния природонаучен музей на Института Смитсониън във Вашингтон – показан е тиранозавър, нападащ трицератопс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени