Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Whatsapp ще спре да работи на много телефони от 2020. Дали не е време да бъде сменен?

От 1 февруари 2020 Whatsapp ще спре да работи на смартфони със стари операционни системи. По-конкретно, мярката ще засегне всички мобилни телефони, които използват Android 2.3.7 или предходни версии и iOS 8 и нейните по-стари версии.

Компанията обяви решението си на официалната си страница. От Whatsapp потвърдиха, че на споменатите устройства „вече не е възможно да се правят нови профили, нито да се проверяват стари такива”. Все пак, ако използвате Whatsapp, ще можете да го правите до 1 февруари, макар че, както съобщи компанията, понеже „апликацията не получава повече ъпдейти за тези операционни системи, някои от функциите на Whatsapp може да спрат да работят във всеки един момент”.

Това означава, че най-популярното приложение за съобщения в света ще престане да работи на голям брой мобилни терминали: iPhone 3, iPhone 3GS, iPhone 4, с други думи всички по-стари модели от iPhone 5.

В случая на Android, тъй като широк кръг от брандове използват именно тази операционна система, списъкът е огромен, при все че ако трябва да намерим обща точка между тях, можем да кажем, че всички телефони пуснати през 2010 или преди това, вече няма да са съвместими с Whatsapp. И това, ако изобщо батерията на телефон с Android от онова време все още държи.

 Някои от телефоните с Android, които няма да могат повече да работят с Whatsapp, са Google Nexus One, Samsung Galaxy S2, Sony Xperia S, LG Optimus 3D, Huawei Activa 4G и Motorola MotoLuxe.

Освен това, със същото съобщение на компанията се казва, че от 31 декември 2019 г. „няма да може да се използва повече Whatsapp на нито едно устройство с операционна система Windows Phone преди версия 8.1”, което е последната версия преди преминаването към Windows 10 Mobile.

Така, след всички тези ограничения Whatsapp ще остане съвместим от началото на февруари само със следните операционни системи: Android с версия 4.0.3 или по-нова, iPhone с iOS 9 или по-нова, някои модели телефони със системата Kai OS 2.5.1 или по-нова, включително телефоните Jio Phone и Jio Phone 2.

Защо Whatsapp няма повече да функционира на стари мобилни устройства? Компанията Facebook, която е собственик на Whatsapp, иска да ъпдейтне приложението до все по-мощни версии с подобрени функции, а много от старите операционни системи не поддържат или не предоставят необходимата стабилност, за да може апликацията да функционира бързо и безпроблемно - две от характеристиките, на които държат много от Facebook.

Следователно, ако все още разполагате с някой от споменатите по-горе телефони, които повече няма да мога да поддържат Whatsapp през 2020, може би е дошло време да смените смартфона си с по-нов и по-добър. Телефон от серията iPhone XІ би бил много добра идея. Освен факта, че няма да имате проблеми цяло десетилетие от тук насетне с приложенията от този тип, ще получите и един смартфон, който „остарява” по-бавно от всеки друг телефон с Android.

Обикновено, един iPhone XІ има продължителност на живот около 4-5 години, в рамките на които продължава да получава актуализации, след което ъпдейтите стават по-редки. За сравнение, модел на Google Pixel, един от най-добрите телефони с Android, има продължителност на ъпдейтите от едва 3 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна