Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на Съвета по сигурността заради коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради новите два случая на заразени с коронавируса в България, за които беше съобщено снощи, министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността от 9 часа.

В рамките на консултативния орган към правителството ще бъде обсъдена актуалната ситуация с разпространението на Covid-19.

Ще се дискутират и резултатите от проведеното вчера  консултативно заседание на Европейския съвет.

Очаква се Съветът по сигурността да набележи допълнителните мерки, които трябва да се предприемат за ограничаване на заразата.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира на заседанието на Оперативния щаб снощи, че мерките за ограничаване на заразата в целия континент са закъснели. У нас вече има отражение върху държавния бюджет, той е започнал да събира по-малко пари:

“Така че, което успокоява моята съвест, от 28 февруари, с щаба, който определихме, няма нито една мярка, която да е можело да въведем по-рано от 28-и. Напротив, всички останали държави, вие можете това да го проследите, към днешна дата започват да ги прилагат. И рецесията, и стопанската криза, както един колега, да не му цитирам името, каза – “не знам дали от коронавирус ще умрем, но ако така караме, ще умрем от глад“.

Столична община 

В 8 часа и 30 минути оперативният щаб на Столичната община ще предостави информация за мерките, които се предприемат за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Мерки срещу коронавируса

Полицията в Лом и София и здравни инспектори издирват хората, които са били контактни с лекуващите се в "Пирогов" мъж и жена.

Националният оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ще разработи конкретни предложения за различните министерства и ведомства как да упражняват контрол в места с огнища на коронавирус и какви да са мерките за районите в страната, където няма болни.

Заради коронавируса на председателите на всички съдилища в страната е препоръчано да отложат разглеждането на дела с до един месец.

Изключение ще се прави за дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, за издръжка и родителски права на непълнолетни и за дела по Закона за защита от домашното насилие.

Препоръката е от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"София филм фест" трябваше да започне в четвъртък, но се отлага заради мерките срещу коронавируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени