Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът разширява обсега от дейности на Държавна агенция "Разузнаване"

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентът разглежда днес на първо четене промени в обсега на разузнавателните дейности на Държавна агенция "Разузнаване".

С предложения законопроект се допълват разузнавателните дейности на агенцията по отношение на хибридните атаки, асиметричните рискове и заплахи.

Предвидени са промени в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), като се създава правомощие на органите на Агенцията да установяват самоличност на лица, спрямо които се предприемат конкретно посочените действия.

Със Закона за противодействие на тероризма се предлага да се създаде междуведомствено контратерористично звено, в което да участват органи и структури на прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция “Национална сигурност“, Държавна агенция “Разузнаване“, Служба “Военна информация“, Министерството на отбраната и Агенция “Митници“.

Предложено е и допълнение в Закона за движение по пътищата, което касае използването на специален режим на движение от определени структури на Държавната агенция “Разузнаване“ и на служба “Военна информация“, с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.

Депутатите ще гласуват и годишната програма за участие на България в процеса на взимане на решения на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна