Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия: Островът – символ, експеримент и приключение

Островът като експеримент на природата и обществото

За островите, които са не само природен, но и социален експеримент, за условията на изолация и влиянието ѝ върху еволюцията. 

Биолозите Марио Лангуров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН се връщат към първите изводи на Чарлз Дарвин за животинските видове на Галапагоските острови (и най-вече чинките), довели до създаването на неговата теория на еволюцията. Заедно проследяваме и модерния опит за проверка на тази теория в началото на ХХ век, пак там, от съпрузите Розмари и Питър Грант, довел до някои съществени уточнения, а експериментите на природата, описани в редица нови научни хипотези, които оспорват редица стереотипи пък ни отвеждат при нектарниците на остров Хаити и при водните кончета в Нова Зеландия.

И тъй като островите в определен смисъл не са само природен, но и социален експеримент в условия на изолация, от изследователите Иво Величков и Спасимир Пилев узнаваме любопитни подробности както за раждането на самобитни практики на островите Сентинел и Бали, така и за отмирането на канибализма на последното място на Земята, с което го свързваме – островната държава Нова Гвинея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна