Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Татяна Георгиева, НБУ: Дизайнерът трябва да знае, да може и да измисля

Снимка: Кирил Кралев, НБУ

Дизайнът е навсякъде около нас, днес той се свързва с творчеството, с моделирането, с налагането на тенденции. Може да се открие във всяка сфера, във всеки елемент на нашия живот.

„Модата може да се открие не само в дрехите. Модата е нещо много сложно, комплексно“, убедена е инж. Татяна Георгиева - преподавател по Конструиране и моделиране на облекло в НБУ, департамент "Дизайн и архитектура". Та гостува в „Радиоприемница“ в поредицата, посветена на дизайна.

В обучението си студентите в Нов български университет, които се подготвят за модни дизайнери, преминават през проучване, определяне на таргет групи, подбор на материали, конструиране, експериментиране. И накрая всичко може да се окаже не достатъчно сполучливо и да се наложи започване отначало, обясни преподавателят и подчертава: „Дизайнерът е комплексен специалист, трябва да има поглед отгоре, да знае, да може, да мисли. Всеки може да го нарисува, важното е да го измислиш“.

От НБУ вече неведнъж правят международен конкурс за млади модни дизайнери – IDEAMODA. През април т.г. предстои майсторски клас по мода, допълва инж. Георгиева.

„Всеки път каним различни дизайнери и всеки път става много интересно. Тази година класа ще води Нели Митева. Обикновено работят по 50-60 студенти от различни курсове в 10 екипа. Получава се колекция, с която всъщност откриване след това майските Дни на модата. На 12 май в Квадрат 500 ще е финалът на IDEAMODA.“

Татяна Георгиева анонсира и изложбата „Светлина и мода“, която ще бъде организирана през май съвместно с департамента и студентите по дизайн.

„Всъщност бъдещите модни дизайнери учим не само да конструират дрехи, учим ги на любов и на доброта“, допълва инж. Георгиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна