Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК и Енергийната агенция на САЩ намалиха рязко прогнозите за световното търсене на петрол

ОПЕК и Енергийната информационна агенция на САЩ понижиха рязко своите прогнози за търсенето на петрол и за цените на "черното злато" в световен план с оглед на очакванията за по-слаб глобален икономически растеж в резултат на епидемията от коронавирус.

Според ОПЕК растежът на световното търсене на петрол през 2020 г. ще се забави рязко с 920 хил. барела на ден до едва 6 хил. барела дневно. Картелът вече очаква, че общото глобално потребление ще достигне през настоящата година 99,73 млн. барела на ден, като потреблението през второто полугодие ще бъде по-голямо спрямо първите шест месеца.

Растежът на доставките от страните извън ОПЕК се очаква да се забави с 490 хил. барела до 1,76 млн. барела на ден спрямо прогнозата преди месец. Петролното производство на ОПЕК пък се е свило през февруари с 546 хил. барела до средно 27,77 млн. барела на ден.

По-рано тази седмица базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира забавяне на потреблението на петрол през тази година с 90 хил. барела до 825 хил. барела на ден.

Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA) също намали своите оценки за търсенето на петрол в световен план и вече очаква то да нарасне с 370 хил. барела на ден, което е с цели 660 хил. барела дневно по-малко, отколкото прогнозата на агенцията преди месец.

За 2021-а година EIA очаква, че световното петролно потребление ще нарасне с 1,73 млн. барела на ден, което е с 210 хил. барела повече от предходната прогноза.

EIA също така добави, че добивите на петрол в рамките на ОПЕК ще бъдат средно около 29,2 млн. барела на ден от април до декември 2020-а година, което е над осредненото производство от 28,7 млн. барела на ден през първото тримесечие на годината.

Енергийната информационна агенция очаква намаляване и на производството в САЩ през 2020-а до 12,99 млн. барела на ден, което е с 1,6% под предишна прогноза, а за 2021-а година - ново понижение с 6,6% до 12,66 млн. барела на ден.

Американската агенция понижи драматично с около 30% и своите прогнози за петролните цени и вече очаква, че средната цена на американски лек суров петрол ще достигне $ 38,19 за барел (или с 31% под предишна прогноза), а на петрола сорт Брент - $ 43,30 за барел (или с 29% по-ниска).

Занижените прогнози за потреблението и цените на петрола оказват допълнителен натиск върху фючърсите на "черното злато", като тези на петрола Брент с доставка през май поевтиняват в сряда с 3,22% към $ 36,0 за барел, а на американския лек суров петрол с доставка през април - с 3,29% към $ 33,20 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна