Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британец и 2-ма американци са убити в ракетна атака в Ирак

Снимка: БГНЕС

Двама американски войници и един британски са убити вчера в най-смъртоносната ракетна атака от години срещу иракска военна база, в която са базирани чуждестранни военни, предаде АФП.

Нападението заплашва да доведе до опасна ескалация, след като предполагаеми ответни удари на водената от САЩ коалиция убиха поне 26 свързани с Ирак иракски бойци в Източна Сирия.

Снощи ракети „Катюша“ бяха изстреляни срещу базата Таджи северно от Ирак, в която са базирани военни от коалиционните сили за борба с джихадистите.

В становище на коалицията се казва, че трима души са убити, а други 12 са ранени, като представител на САЩ уточни, че става въпрос за двама американци и британец.

Иракските военни потвърдиха за атаката, но не са коментирали жертвите.

Никой не е поел отговорност, но според Вашингтон става дума за подкрепяните от Иран фракции от иракската мрежа Хашед ал Шааби. Твърдолинейните иракски бойци са воювали редом със сирийското правителство в продължение на няколко години и са били обект на атаки в Сирия и от международната коалиция, и от Израел.

При сходна ескалация миналата година се стигна до обсада на американското посолство в Багдад, припомня АФП.

US Конгресът с мерки за обуздаване на Тръмп

Междувременно Конгресът на САЩ прие резолюция, с която се ограничава възможността на президента Доналд Тръмп да води военни действия срещу Иран.

Внесеният от демократичната опозиция текст вече беше одобрен в средата на февруари от Сената, въпреки че той е контролиран от републиканците, тъй като част от тях подкрепиха мярката.

Сега резолюцията беше приета и от Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, с 227 на 186 гласа.

Предстои текстът да се изпрати на президента за подписване, но Белият дом вече обяви, че Тръмп ще му наложи вето, посочва БТА.

В резолюцията се казва, че президентът на САЩ не може да води военни действия срещу Иран без изричното съгласие на Конгреса.

Това е парламентарен отговор на напреженията между Вашингтон и Техеран, които достигнаха връхна точка на 3 януари, когато САЩ убиха с въздушен удар в Багдад влиятелния ирански генерал Касем Солеймани по заповед на Доналд Тръмп.

Тогава демократите и някои републиканци изразиха безпокойство, че ескалацията между двете страни може да прерасне в пряк военен конфликт. След ответните ракетни атаки на Техеран по използвани от американската армия военни бази в Ирак, при които нямаше жертви, напрежението обаче спадна донякъде, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени