Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайландци протестират с искане за повече демокрация

Протестиращите изрази недоволство от разформироването на най-голямата опозиционна партия "Бъдеще напред".
Снимка: Ройтерс

Стотици протестиращи тайландци се събраха днес пред парламента в Банкок с черни тениски в знак на скръб по страната си, която е под властта на свързано с армията управление. Това бе първият подобен протест за последните няколко години, отбелязва АФП.

Недоволството от администрацията на бившия военачалник Прают Чан-о-ча се засилва, а прогресивна опозиционна партия бе разпусната на фона на икономически проблеми и криза в ключовата туристическа индустрия заради коронавируса.

Протестиращите се срещаха в университетските кампуси през изминалите седмици, но сега излизат на улиците на столицата, които са домакин на често смъртоносна улична политика през последните 14 години.

Преди година Тайланд гласува на власт да дойде консервативното правителство на бившия военен.

Това бяха първите избори от 2014 г. и проведени при написана от военните конституция, за която критици казват, че е дала несправедливо преимущество на Прают Чан-о-ча.

Бурният, но мирен протест, наречен „Черен петък“ призова за оставка на правителството в пореден израз на непопулярността на управляващите.

Протестите често се оглавяват от студенти и често приключват с кървави сблъсъци с армията.

Експерти посочват, че демонстрантите ще трябва да сформират коалиция от млади и стари съмишленици от политическия елит, за да бъдат сериозна заплаха за правителството. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени