Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-дневна карантина за българи, връщащи се от 5 държави

МВнР повиши нивото на риска за пътуване до 12 страни

| обновено на 14.03.20 в 14:01
Снимка: БГНЕС

По решение на Националния оперативен щаб под 14-дневна карантина ще бъдат поставяни българските граждани, които се връщат от определените за рискови заради коронавируса държави - Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Министерството на външните работи повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави и призовава българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

С най-високо ниво на риск - 5-то става Иран. От външно министерство предупреждават да бъдат преустановени всякакви пътувания до тази държава, а българските граждани незабавно да напуснат. Другата държава с най-висок индекс на риск остава Китай.

В Европа - най-тежко засегната страна - Италия е с 4-то ниво на риск, което означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост. 

Същото предупреждение важи за Испания и Южна Корея.

За Франция и Германия важат препоръки да не се пътува до някои региони, освен ако не се налага.

Предупреждение за повишено внимание външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати.

Външно препоръчва на всички сънародници, които се намират в чужбина или планират пътуване:

- Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на своя сайт в специална рубрика „Коронавирусът – какво да правим“

- Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

- Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

- При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56  и на имейл адрес crisis@mfa.bg

Вчера Вашингтон наложи забрана за полети от 26 европейски държави, сред тях цялото Шенгенско пространство.

Българските граждани, които не са били в Шенген 14 дни преди пристигането си в Съединените щати и не транзитират през европейската зона за свободно движение, могат да влязат в страната.

Всички препоръки могат да бъдат открити на сайта на Министерство на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени