Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътуващо кино“ – трагикомична сатира за киното

4
Сцена от филма „Пътуващо кино“
Снимка: siff.bg

Това е историята на трима кинаджии (Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов), които, провокирани от техен млад колега (Кристиан Макаров), завърнал се от Америка и стартиращ сега своята режисьорска кариера, тръгват из страната, като стигат до най-малките населени места, за да показват образците на българското и световното кино. По пътя всеки разказва своята житейска история, за да подреди собствения си пъзел и да започне отначало. 

Режисьорът Илия Костов„Нашият филм разказва за неща, които в трагикомичен план проследяват живота и взаимоотношенията на няколко бивши кинаджии, което обикновено е свързано с нещо интересно, завоалирано, може би и леко пикантно. Истината обаче е далеч по-драматична и това най-ефикасно може да се покаже с оръжията на комедията. Тук сатирата не е метод, не е изчистен жанр, а само сатирична констатация в какво общество живеем, как и защо свикваме със статуквото и имаме ли всъщност кураж и надежда да се измъкнем от него. Самата история трябва да бъде забавна и интересна, а ако социалното послание е разпознато, именно в такава филмова структура, значи сме си свършили работата добре“, казва за новия си филм (авторът на „Мадам Бовари от Сливен“, „Трака-трак”, „Време за жени”, „Асистентът”, „Слънчево”) режисьорът и сценарист Илия Костов.

„Кинотворбата е трагикомична сатира за киното. История, в която митът се саморазрушава от великите битови сражения и реалността, винаги е по-различна от това, което ти се иска да бъде или от онова, което се разказва във филмите...“ – така е представен новият български филм „Пътуващо кино“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна