Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца не загиват от коронавируса, но са опасни заразоносители за възрастни в семейството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Децата са група, която е по-малко засегната от коронавируса. Още не е установане причината за това. Но Световната здравна организация обяви пандемия неслучайно.

Това което се знае, че заразата не се предава по вертикален път. Майката не предава болестта чрез плацентата. Но новороденото може да се зарази от позитивни в семейството.

Това подчерта в ефира на Радио София д-р Радка Масларска - началник на неонатологичната клиника към МБАЛ "Токуда". Описани са само 3 такива случая, но заразените новородени нямат силно изразена клинична изява. Освен при новородените, няма загинали деца до 18-годишна възраст. Те обаче могат да бъдат заразоносители и да са опасни за по-възрастните в семейството.

Затова е много важно да се спазват правилата за превенция.

Сред рисковите групи за коронавирусна инфекция все пак са и деца със сърдечни малформации, с по-ниско тегло и други.

Д-р Масларска обърна внимание на някои от съществените мерки: личната хигиена, ограничаване на близките контакти, разнообразната и здравословна храна, витамини и минерали, антиоксиданти.

При съмнения или първи симптоми трябва да потърсите личния лекар, да се обадите на тел. 112 или да се обърната към дежурния педиатър в някоя от по-големите болници.

С д-р Радка Масларска разговарят Диана Костова и Роман Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна