Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гейминг индустрията в България

Около 50 студиа работят по видеоигри у нас дори в момента

Докато коронавирусът продължава да вълнува десетки милиони хора, гейм индустрията е по-жива от всякога. В края на февруари стана ясно, че по време на изолацията по домовете, китайските потребители са свалили рекорден брой игри за мобилен телефон, като така мащабът на световната гейминг индустрия достигна до 150 млрд. долара. Тази тенденция се поема и тук, в Европа.

Българската индустрия по нищо не отстъпва на останалите. По думите на Хели от Game Dev Summit, през 2018 г. броят на активните гейм студия у нас достигат 50. Изненадани ли сте? Ако искате да научите още актуална информация за България, чуйте това издание на BETAgames със специалните ни гости - разработчикът на игри - Евгени Петров и Хели от Game Dev Summit:


Трудно е да дадем точни данни за индустрията у нас, защото тя е динамична и разнородна. От малки инди студия с един човек до големи световно известни компании, за които работят хиляди хора. Повечето се намират в столицата, но не липсват такива в Пловдив, Варна, Бургас и голямата изненада – в Сопот. Това, което обединява тези хора на едно място са гейм събитията като регулярното – SYSF, което организира Евгени и Sofia Game Week с участието на Хели.

Ако искате да станете част от гейм индустрията, един от основните начини е да започнете работа като QA (Quality Assurance или контрол на качеството на играта). Позицията е подходяща за хора, които все още нямат технически умения за работа със софтуер или не са ориентирани към арт страната на видео игрите. Ако си достатъчно мотивиран, може да се квалифицираш за друга позиция и така да растеш в йерархията. Не е много по-различно от останалите сфери…

На въпроса дали омръзва да играеш видеоигри, след като ежедневната ти работа е да ги създаваш, Евгени отговаря:

„Понякога да, но мен винаги ми се връща страстта и отново се връщам към цъкането за забавление. А, и ако не играеш играта, която си направил, има проблем.“


Въпреки шегите, че в тази индустрията „от въздуха се правят пари“, ситуацията съвсем не е толкова розова. Тъмната страна е свързана с небезизвестния в средите „крънч“ - използването на страстта на хората, за да работят цели седмици без сън и то за по-малко пари от стандартната заплата. Но въпреки това, те не се отказват, защото знаят защо го правят, коментира Евгени:

„Да излезе игра като The Witcher 3 и да знаеш, че си бил част от такъв голям проект е страхотно, особено за CV-то и за бъдещето ти в индустрията.“

Но дотук с негативите, вижте някои кадри от последното издание на Sofia Game Week и ще ви се прииска да станете част от гейминг обществото у нас. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!