Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска художничка с трета самостоятелна изложба в Ню Йорк

Ирина Симидчиева
Снимка: Личен архив

Ирина Симидчиева е българска художничка, която този месец постави трета поред самостоятелна изложба в Ню Йорк, един от световните центрове на съвременното изкуство. Нейната живопис е силно повлияна от психоаналитичната теория, тъй като освен художник, Ирина е работещ терапевт. Казва, че картините й са много добре приети както от почитателите на изобразителното изкуство в САЩ, така и от психоаналитичните среди в Ню Йорк - американският мегаполис, който е с дългогодишни традиции в развитието на психоаналитичната теория и практика.

Творба на Ирина

Ирина завършва художествена гимназия „Проф. Николай Райнов“ в София, след което заминава за Амстердам - там се обучава в съвременно изкуство в Gerrit Rietveld Academie. Завръща се в България и завършва Бакалавърска степен „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където наред с традиционните форми изобразително изкуство, изучава и Съвременно/Концептуално изкуство.

Пресечната точка между изкуство и психотерапия за Ирина е в Магистърската програма „Артистични психо-социални практики“ в Нов български университет – програма, която съчетава изучаването на изкуство и клинична социална работа със силна психоаналитична насоченост.

Творба на Ирина

През 2015 г. Ирина заминава за Ню Йорк и се установява там. След процедура по лицензиране, започва да практикува отначало като социален работник, впоследствие и като терапевт, и започва обучението си по психоанализа към Manhattan Institute for Psychoanalysis. Същевременно продължава да се занимава с живопис и да излага картините си. Участието в изложби започва спонтанно, като в повечето случаи галериите сами я намират и предлагат тя да излага при тях. Картините й стават силно повлияни от психоаналитичната теория, а и от опита ѝ в анализата, на която тя самата се подлага. В Ню Йорк Ирина работи като терапевт в Bleuler Psychotherapy Center, една от малкото клиники, опериращи под шапката на NYS Office of Mental Health с изявена психоаналитична насоченост, за разлика от повечето останали, които поощряват комерсиалните бихевиористични подходи. Там основно вижда пациенти в индивидуална терапия, като честотата на сесиите е веднъж, два или три пъти седмично, а пациентите са от най-разнообразни възрастови групи, симптоматика, диагнози, а и в културно, етническо/расово отношение. Клиниката специализира в третирането на суицидни пациенти, пациенти с травми (като сексуално насилие и пр.), депресия, различните тревожни разстройства, обсесии, зависимости, хранителни разстройства, психози и др. Там Ирина основава група за страдащи от слухови халюцинации, която води до скоро и в която използва изкуство като терапевтичен подход.

Творба на Ирина

Ирина се формира като психоаналитик в Manhattan Institute for Psychoanalysis в Ню Йорк. Институтът тази година празнува 40 години от създаването си. Известен е с това, че е първият в Ню Йорк, който отваря вратите си за терапевти без предходно медицинско образование.

Петгодишното обучение обхваща класическа психоанализа, преходът й в съвременна, междуличностна и всичките й течения и направления, съвременни и класически. Тренингът е изключително строг, а от кандидатите се изисква да се подложат на анализа, честотата на която да е минимум три пъти седмично. Общността на института е голяма и се състои от преподаватели и супервайзъри, представители на буквално всички психоаналитични течения, с различни аналитични ориентации. Кандидатите сменят различни супервайзъри, които те самите избират и така получават изключителния шанс да формират свой собствен аналитичен стил.

Интервю с Ирина Симидчиева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна