Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата под знака на извънредно положение в условията на пандемия

Изображение на коронавируса, причинител на Covid-19, National Institutes of Health (NIH)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмицата, в която Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия, у нас потвърдените случаи на Covid-19 към момента са 43, като две от тях завършиха с фатален край.

Заради разпространението на заразата, по предложение на правителството, парламентът въведе извънредно положение в страната от 13 март до 13-ти април. Премиерът Борисов заяви, че мярката се налага заради недисциплинираните хора, които разнасят заразата. Щаб под ръководството на главния прокурор Иван Гешев ще следи за спазване на правилата и мерките в условията на извънредно положение.

„Вървим в добри темпове, сравнявам се с това, което се случи в другите държави - доста на ниво реагираме този път“.

„Учудващо, но се чувствам много защитена  - за първи път в държавата, така че мисля, че е правилно решение, а и ограничаването води до добри резултати“.

Всички мерки, които са взети, мисля, че са адекватни и правителство се бори, но мисля и, че е късно  - вече започнаха всеки ден да се увеличават случаите“.

„Това ще се отрази неминуемо на живота ни – пазаруване, пътуване… Моят син например сега не може да се прибере във Великобритания“, коментираха пред „Хоризонт“ столичани въведеното в петък извънредно положение, което  дава възможност на изпълнителната власт да предприема спешни мерки за ограничаване на инфекцията.

Именно на темата за коронавируса  -  как той промени и тепърва ще променя ежедневието ни, е посветен репортерският обзор „Седмицата на бързи обороти“. Чуйте го от звуковия файл.

Заведенията затвориха заради изискванията на противоепидемичните мерки - София, 14 март 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени