Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият тур на парламентарните избори в Иран е отложен заради коронавируса

Висш духовник в Иран е заразен с Covid-19

Ирански пожарникари извършват дезинфекция - Техеран, 13 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вторият тур на изборите за меджлис (парламент) в Иран е отложен за неопределен срок заради разпространението на Covid-19 в страната. Това съобщи в ефира на телевизионния канал „Ал Джазира“ представител на Съвета на стражите на конституцията.

Той каза, че вторият тур на парламентарните избори в Иран, който трябваше да се проведе на 17 април, е отложен заради коронавируса.

Един от членовете на Съвета на експертите на Иран е с Covid-19

Тестът за коронавирус на члена на Съвета на експертите на Иран Хашем Батхай е дал положителен резултат, съобщи БТА, като цитира агенция ИЛНА. Духовникът е настанен в болница в град Кум.

Министерството на здравеопазването на Иран съобщи на 19 февруари за първите случаи на заразени с новия коронавирус и те бяха именно в град Кум.

Съветът на експертите е държавен орган в Иран, в който влизат 88 авторитетни богослови. В неговите задължения е избирането на ръководител и духовен лидер на страната.

Освен това съветът има задачата да разработва поправки в конституцията и да излиза с решения за оставка на ръководителя на Иран в случаите, предвидени от конституцията, уточнява ТАСС.

Според най-нови данни броят на заразените в Иран е 12 729, а от тях са починали най-малко 611 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна