Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популацията на пеперудите монарх, мигрирали в Мексико тази година, е намаляла с 53%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горите на Мексико тази зима са приютили с 53 процента по-малко пеперуди монарх - вид, който мигрира на юг от Канада и САЩ, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

От Световния фонд за дивата природа отчитат, че в периода между ноември и март пеперудите монарх са "окупирали" 2,83 хектара от горите в два мексикански щата. Тъй като тези насекоми  се скупчват нагъсто върху боровете и елите, е по-лесно да се изчислява площта, която покриват.

За сравнение - за същия период през 2018-2019 г. е отчетено, че пеперудите монарх са покрили 6,08 хектара.

Драстичният спад не буди тревоги, тъй като присъствието им през миналия сезон е било нетипично високо, докато сега популацията е възвърнала средните си пропорции.

"Трябва обаче да останем бдителни, за да не се превърне това в тенденция през следващите години", казва генералният директор на Световния фонд за дивата природа - Мексико Хорхе Рикардс.

От организацията приписват спада на по-ниските температури в Тексас, САЩ - мястото за  размножаване на пеперудите монарх. В резултат е отчетен по-бавен растеж на яйцата и ларвите и съответно по-малък брой насекоми, способни да мигрират.

Милиони пеперуди монарх се преселват всяка година от териториите на САЩ и Канада, за да зимуват в иглолистните гори западно от мексиканската столица.

Рекорден спад в популацията им беше отчетен през 2013-2014 г., когато насекомите покриха едва 0,67 хектара, припомня БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени