Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа жертва на коронавируса в Гватемала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първа жертва взе коронавируса в Гватемала, предаде Ройтерс. Заради болестта училищата си затвориха Колумбия и Аржентина, като последната ограничи и преминаването през своите граници.

Починалият 85-годишен мъж в Гватемала беше единият от двамата регистрирани заразени в страната с коронавирус. Мъжът е пристигнал там от Мадрид на 6 март, но не е проявил симптоми. В събота обаче е потърсил лекарска помощ поради появата им, уточни пред журналисти здравният министър Уго Монрой.

А президентът на Аржентина Алберто Фернандес оповести, че  страната му затваря границите си, както и прекъсва учебните занятия във всички учебни заведения до 31 март. Затварянето на границите се отнася само до влизането в страната, докато излизането остава свободно, уточни той по време на пресконференция в Буенос Айрес.

С цел ограничаване на коронавируса, затворени от днес са и училищата, и университетите в Колумбия, в която има 34 случая. В зависимост от еволюцията на коронавируса правителството ще реши на 20 април дали да бъдат възобновени учебните занятия, посочи в Туитър президентът Иван Дуке, цитиран от Ройтерс.

Перу ще затвори границите си, обяви президентът Мартин Вискара, както и призова гражданите да минат под доброволна карантина от 15 дни, тъй като в страна към момента има 71 случая на заболели с коронавирус.

Болестта принуди и президента на Венецуела Николас Мадуро да наложи карантина на седем щата, включително и Каракас, както и призова хората да си стоят вкъщи. По-рано той забрани полетите от и до Европа, Колумбия, Панама и Доминиканската република. В страната бяха регистрирани 7 нови случая, с които общият брой на болните достигна 17 души, добави Ройтерс. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени