Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят ски зоната в Банско по разпореждане на прокуратурата

И ски зона Пампорово ще бъде затворена до 29-и март

| обновено на 16.03.20 в 15:19
Снимка: БТА

Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта. Шест проби за коронавирус са взетите от чужди граждани, които са на почивка в Банско. Само една от тях към момента е положителна. "Няма втори потвърден случай на заразен с коронавируса в Банско", заяви председателят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски: "Чуждестранен гражданин се лекува там, но не е доказано, че е с коронавирус".

Кметът на Банско Иван Кадев и районният прокурор Ружена Кондева, сн. Кети ТренчеваПо разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско ски зоната в града се затваря незабавно. Това обяви кметът на общината Иван Кадев. Чуждестранните граждани в курорта ще бъдат посетени на място и ще попълнят декларации, че са запознати с извънредното положение в България.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в лично качество би препоръчал затваряне на всички зимни курорти у нас. 

"Отдавна, доколкото на мен ми е известно, в цяла Европа са затворени всички зимни курорти. Това е от компетентност на други власти. Аз казвам личното си мнение - като гражданин", каза Гешев.

Тази сутрин беше потвърдена информацията за още едно дете, което също е на почивка в Банско. 9-годишното дете е пристигнало с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в курорта от петък, където имат собствен апартамент. Те бяха поставени под домашна карантина заради информация от МВР, че чичото на детето е имал контакт със сестра си в Англия, която е болна от корона вирус.

Вчера беше обявено, че пробите са отрицателни, но повторното изследване е показало положителна проба при детето:

"Вчера пробите излязоха на четирима отрицателни. 9-годишното дете е с положителна проба за коронавирус. Всички са без никаква клиника към момента и така ще останат, надявам се до 14 дни, ако не прояви някой клинична картина, ще бъдат пуснати да си ходят в Англия" - потвърди директорът на Районната здравна инспекция д-р Калоянов.

Пирин със ски зоната, която затвори - сн. Кети ТренчеваОще един английски гражданин, възрастен мъж, живеещ в курорта, е настанен със съмнения за корона вирус в инфекциозно отделение на Благоевградската болница. Пробата му се очаква днес:

"По последни данни, не е толкова тежко, колкото казаха, че е. Има някаква симптоматика, но нека да излязат пробите днес след обяд".

Според директора на РЗИ работата на ски-зоната и към момента създава проблем:

"В Банско има доста туристи. Не знам, защо не се спазва тази заповед за ограничаване. С колегите от полицията продължаваме издирването на контактни". 

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.

И ски зона Пампорово ще бъде затворена от 17-и до 29-и март, включително, съобщиха от ръководството на "Пампорово" АД.

Заради извънредното положение хотелите затвориха в Пампорово, Мечи чал и Девин, гласят съобщения от страна на многозвездни хотели, които по принцип работят целогодишно, но заради създалата се ситуация преустановяват дейност. Някои затварят за месец, като евентуално ще отворят врати след 15-и април, други прекратяват работа до края на месеца, а има и такива, които не обявяват срок. 

Още от миналата седмица стана ясно, че има масови откази от резервации в местата за настаняване в Смолянско. 

С оглед обявеното извънредно положение и спазване мерките за ограничаване разпространението на коронавируса и с цел избягване на голямо струпване на хора, областната дирекция на МВР преустановява организирането и провеждането на изнесен прием на заявления за издаване на български лични документи в звената в областната дирекция, районните управления продължават работата си по утвърденото работно време.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!