Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Израел помагат на фризьорските салони и продавачите на пирони заради коронавируса

Прагматични решения спасяват от фалит заради принудителната ваканция

Коронавирусът променя дневния ред навсякъде по света, където има огнища на зараза.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Покрай карантината заради коронавируса в Израел си припомнят известната еврейска поговорка „Надживяхме робството при фараона, ще надживеем и това, което ни се случва днес”. Принудително или доброволно наложената поставя държавите и обществата пред нови, непознати досега проблеми и мобилизира неочаквани ресурси.

Колко компютъра имате у дома е сред най-задаваните въпроси между приятели. Наличието на достатъчен брой умни устройства в дни на социална изолация е почти толкова важно, колкото и храната.

Много от хората в работоспособна възраст работят в домашни условия. Същевременно у дома са и децата. Почти във всички училища в Израел в началото на година са били закупени таблети за тях. Изключение правят религиозните училища, където има ограничения в ползването на електроника от учениците. Детските учителки организират дистанционни занимания за децата. Виртуално общуват и възрастните хора от пенсионерските клубове. От кметствата препоръчват на родителите да не им водят да гледат внуците, защото са рискова група за коронавируса.

Как системата издържа на натиска и трафика? Специалистът по кибер сигурност Юри Ковалски обяснява как работи програма за аранжиране на компютърните приоритети.

„Нашата система решава управлението на трафика по умен начин. Например ние знаем в какви часове най-много хора проверяват личните си имейли или комуникационна мрежа, кога предпочитат да гледат филми или да влизат в YouTube, да изпращат по вайбър съобщения до групите, в които участват. Тогава самата компания може да даде преимущество на YouTube и прави по-бавни ъпдейтването на програмите на самия компютър, прехвърлянето на даните от деня в облака и т.н., тоест те могат да се преместят в часовете, когато всички спят, когато гледат филми или сериали по телевизията. Изкуственият интелект, който нашата програма съдържа, прави възможно степенуването по важност на нещата. Също така той веднага може да „усети” че към даден адрес започват нелогично високо търсене и да спрем потока, преди да го е блокирал."

Вторият много сериозен проблем е икономическата защита на дребния бизнес по време на принудителната ваканция. Какво прави кметството на най-големия град в Израел разказва доброволката Натали Коен.

„Програмата може да се раздели на две. Първата е в безлихвено отсрочване на плащане на общинските данъци, наемите за общински помещения, патентен данък и др. за най-дребните бизнесмени, независимо дали са в търговията или в услугите. Така и фризьорките, и продавачите на пирони ще имат малко време, за да се огледат и да решат как биха могли да трансформират дейността си, без да се разоряват.”

„Втората част е в активизирането на останалите да работят малки и по-големи фирми, свързани с обслужване на населението в кризисни условия. Компютърни специалисти, наети от общината, се свързаха дори с най-малките магазини, ресторанти, аптеки и безплатно им инсталират програма за поръчки за обслужване по домовете. Опитваме се да ограничим  срещите с клиенти. Така и поръчките и разплащанията ще са виртуални - по мрежата, предпочитаме доставките да са до първа заключваща се врата”, допълва Коен.

„Като подгрупа на тази наша дейност е активизирането на съществуващите и сега доброволчески звена, които бяха предназначени за грижа и носене на храна на жертвите на Холокоста. Сега към тях се присъединяват други благотворителни организации. Те ще обслужват и други самотни възрастни хора, многодетни семейства или семейства, където заради карантината и двамата родители не работят. Чрез тях ще се носят безплатни продукти, а където трябва - и сготвена топла храна. Не бихме искали заради коронавируса някой да изпадне в бедствено положение.”

Още да ситуацията в Израел слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени