Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50% от въздуха в самолетите е чист, другата половина се филтрира

Снимка: БГНЕС

Как се движи и пречиства въздухът в съвременните самолети и доколко е (без)опасно такова пространство в условия на епидемия от заразно заболяване?

Повечето съвременни самолети рециркулират средно около 50% от въздуха.

"Това означава, че половината въздух се отвежда, филтрира и връща обратно в кабината. Другите 50% идват като свеж въздух през двигателите и влизат в кабината на самолета, съответно да се поддържа налягането и да може да се управлява температурата", каза в предаването "Хоризонт до обед" Илия Максимов, авиационен инженер, бивш граждански пилот.

Относителното количество кислород на земята и на височината, на която летят самолетите е едно и също - 21%.

"Проблемът на голямата височина е, че е ниско налягането на кислорода и тъй като човешкото тяло приема кислорода благодарение на по-високото налягане, което има във въздуха, затова всъщност над определена височина вече ние просто не можем да отработваме кислорода, който е във въздуха. За да се реши този проблем в самолета, именно затова вкарваме въздуха от двигателите, тъй като там вкарваме въздух с доста високо налягане, даже се налага да се намали леко налягането и в самия самолет вътре се поддържа по-високо налягане, отколкото отвън", поясни Илия Максимов.

От самолета излиза по-малко въздух, отколкото се вкарва и по този начин се поддържа по-високо налягане, за да могат да дишат пътниците.

"Въздухът, който влиза отвън, е не просто чист, той преминава първо през едно загряване от двигателите до 700-800 градуса, така че реално нищо не оцелява в него, след което се охлажда допълнително. Така че за него можем да кажем, че на практика наистина 100% е чист. Другите 50%, които той заменя, изтичат през един клапан навън, извън самолета, а другите 50%, които циркулират, те пък преминават през така наречения HEPA филтър", допълни експертът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от