Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на св. Патрик

БНР Новини
Честване на св. Патрик
Снимка: Pxhere

На 17 март светът обича да отбелязва Деня на Ирландия с веселие и пищни тържества. Cмятa ce, чe cвeти Пaтрик, покровителят на Ирландия, e умрял нa 17 мaрт 461 гoдинa. 

Дaтaтa e избрaнa и за прaзник нa ocтрoв Мoнceрaт нa Кaрибитe, както и в в кaнaдcкaтa прoвинция Нюфaундлeнд.

Интересно е да се знае, че самият Патрик не е ирландец. Роден е в Шотландия, а родителите му са римляни. Бил е пленен и откаран в робство в Ирландия, после се отдава на мисионерството и покръства келтските езичници.

Друга легенда, свързана със светеца, твърди, че той донесъл латинската азбука в Ирландия. Приписва му се и прогонването на змиите, на което англичаните обичат да се шегуват, че там не е имало твърде много змии, затова му е провървяло. 

Има и друга версия, че друидите са имали татурани змии по ръцете и дейността на св. Патрик всъщност е била насочена срещу тях.

Друг забавен факт е, че дрехите на светеца били сини, но заради използваната от него детелина – символ на Светата Троица – зеленото се налага като основен цвят.

Детелината заема значително място в символиката на 17 март, но на герба на Ирландия има златна лира със сребърни струни. Тя е единствената страна с музикален инструмент на герба, подчертаваща отношението на ирландците към музиката.

Да се върнем на свети Патрик обаче – денят му се отбелязва за първи път през 1737 г. в Бостън, където има значително ирландски емигранти. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

Ирландците са известни с любовта си към празнуването и в Деня на св. Патрик произнасят тържествени тостове, ето един от тях: "Нeкa пoкривът нaд глaвитe ни никoгa нe пaдне и нeкa нaшитe приятeли, кoитo cмe приютили пoд тoзи пoкрив, никoгa нe ни изocтaвят".

Чуйте още любопитни факти за ирландската култура от Елтимир Цветански, барман от 15 години в софийски ирландски пъб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна