Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво представлява SARS-CoV-2 и по какво се различава от останалите вируси

Модел на новия коронавирус, причиняващ Covid-19, National Institutes of Health (NIH)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точната, надеждна и проверена информация е изключително важна в ситуации като тази, която преживяваме в момента. Д-р Александър Симидчиев – пулмулог, завеждащ Отделение по функционална диагностика към Медицинския институт на МВР София, внася яснота какво представлява Covid-19 и какво означава пандемия – а именно епидемия, която се развива по едно и също време на поне три континента.

"Коронавирусите са част от респираторните вируси (тъй като засягат дихателната система), познати от столетия насам. Всички респираторни вируси причиняват онова, което сме свикнали да наричаме настинка те предизвикват различни реакции.

Има две групи коронавируси нископатогенни предизвикващи малки епидемийки, без особени последици два пъти годишно, в началото и в края на годината.

От същия клас има и три патогенни вируса, които са се прехвърлили от животно към човек.

Единият, SARS, причини епидемия през 2002-2003 той беше много по-смъртоносен, но не така заразен. Не достигна пандемия, освен това периодът му на протичане без симптоми беше по-кратък.

Настоящият, SARS-CoV-2, причинява  болестта Covid-19. Той е по-заразен, с по-ниска смъртност, но с дълъг период на безсимптомно протичане, поради което хората може да не знаят, че са заразени и да заразяват и други хора.

Разговорът с д-р Александър Симидчиев – пулмулог, завеждащ Отделение по функционална диагностика към Медицинския институт на МВР София – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!