Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва в следващите съвместни поръчки на ЕС за защитно облекло

| обновено на 17.03.20 в 16:32
Говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер
Снимка: ЕК

България ще участва в следващите съвместни поръчки на страните-членки на ЕС за защитно облекло и медицинско оборудване в контекста на борбата срещу коронавируса потвърди за „Хоризонт“ говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер.

Той уточни, че подробностите се изготвят в момента на техническо ниво.

Вчера стана ясно, че България, заедно с още няколко страни, не е участвала в първата съвместна поръчка.

Това бе една от темите по време на телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи днес пресслужбата на МС. Срокът за подаване на документите от държавите членки изтече и в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов информира Урсула фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си, български компании в момента произвеждат за лекарите и целия медицински персонал - водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

Във връзка с разпространена информация, че България е отказала да участва в обществената поръчка на ЕС от пресслужбата на МС поясняват, че поради технически причини страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. За тази цел е необходимо да разполагаме с автентична езикова версия на споразумението на български език, която може да бъде изготвена единствено от преводаческата служба на ЕК. До момента преводът не е готов.

Междувременно, предвид извънредната ситуация в цяла Европа, предизвикана от разпространението на COVID-19 и необходимостта от спешни мерки за борба с разпространението му, министерството на здравеопазването предложи на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

Борисов и Фон дер Лайен обсъдиха възможността България да осигури наличност на защитни средства за други държави членки на ЕС след като задоволи нуждите на българския пазар.

Междувременно България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в рамките на целия Европейски съюз за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна