Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Да се използва изкуствен интелект за анализ на 29 000 доклада за коронавируса

Снимка: pixabay.com

Службата по политика в областта на науката и технологиите на Белия дом отправи предизвикателство към учените да използват изкуствен интелект, за да анализират над 29 000 научни публикации в търсене на отговори за коронавируса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс.

Службата обяви, че си партнира с компании като "Майкрософт" и "Алфабет" - компанията-майка на "Гугъл", за да състави най-мащабната база данни с научни публикации за новия коронавирус.

Световната здравна организация(СЗО) и Центровете за контрол и предотвратяване на болестите в САЩ съобщиха, че искат да помогнат за установяване на произхода и предаването на коронавируса, за да се улесни разработването на ваксина и терапевтични методи. Коронавирусът предизвиква респираторното заболяване COVID-19.

Надеждата е, че компютрите ще бъдат в състояние да сканират по-бързо проведените досега изследвания и да открият факти, които може да са убягнали на хората, каза главният технологичен инспектор на САЩ Майкъл Крациос пред журналисти.

Машинното обучение - форма на изкуствен интелект, при която се използва софтуеър, създаден да засича определени модели в масивите информация, вече се използва в здравеопазването и в други сектори и индустрии за обобщаване на данните от големи текстови масиви.

Преди да може да извежда изводи и да прави заключения, софтуеърът за машинно обучение трябва да анализира милиони единици данни със сходно съдържание.

В новата база данни засега са включени 13 000 статии за коронавируса, което улеснява софтуеъра в анализа, каза Крациос. Базата данни съдържа и откъси и обобщения от още 16 000 статии.
Базата данни е създадена от Гугъл от услугата Кагъла(Kaggle), която е популярен инструмент за организиране онлайн на състезания по машинно обучение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна