Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия: Островът – символ, експеримент и приключение

Островът като екзотично приключение в пространството и времето

Драконовите дървета на остров Сокотра в Индийския океан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено се смята, че екзотиката е ценност преди всичко за туристическата индустрия, но безспорно съществуват възможности нерядко беглите и повърхностни туристически впечатления да се преосмислят като своеобразно приключение на познанието както в пространството, така и във времето. Подобен опит правим в поредното предаване от тази радиопоредица.

В експеримента се включва историкът и пътешественик Спасимир Пилев, който ни разказва за самобитни предмети, използвани на остров Нова Гвинея – такива като торбите „нокен“, които служат за различни цели, в това число за гласуване, както и за мъжкото облекло „кутека“, направено от местни кратуни за защита на „мъжката гордост“. Не по-малко любопопитен е и разказът на биолога Николай Симов за остров Сокотра, както и третият – на хипнотерапевта Иво Величков не само за останалия загадъчен до днес индийски остров Сентинел, но и за духовните практики, които е изследвал на Бали, като от него узнаваме и за уникално очно заболяване, което може да бъде открито само  на Борнео.

Остров Сокотра е включен в списъка на ЮНЕСКО, като световно природно наследство.
А географът Димитър Желев ни убеждава, че особена екзотика може да се открие още и в островните държави, и в островите, разделени от политически граници, които не се срещат на всяка крачка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна