Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Трябват незабавни радикални мерки за спиране на коронавируса

| обновено на 17.03.20 в 17:00
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев призова заради кризата с коронавируса държавата да премине в режим почти на военно положение.

Гешев, представители на работодатели и на адвокатурата присъстваха на обсъждането в правната комисия на парламента на първото четене на предложения от ГЕРБ проектозакон за мерките по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13 март.

С мерките се променят поредица от закони и се налага мораториум върху някои от процесуалните срокове.

Още вчера Гешев поиска по-радикални мерки, а днес на заседанието на правната комисия главният прокурор нарече законопроекта на управляващите „крайно демократичен“, който вчера може да е бил адекватен, но от днес вече не.

„Времето ни изтича като пясък“,  каза Иван Гешев, като добави, че въз основа на информацията, с която разполага, вече не е сигурен дали времето ни не е изтекло.

Радикални решения, колкото и крайни да изглеждат те, отговорност на държавата за взимане на твърди и адекватни и навременни мерки тук и сега -  за това призова още обвинител номер едно.

Според него трябва да спрат екскурзиите в чужбина, международните превози на хора, движението на хората между градовете, а проблемите на междуградския транспорт трябва да бъдат огледани. Обяви се и за поставянето на Банско под карантина.

Освен за режим на почти военно положение, главният прокурор призова и да се организира режим за самозадоволяване вътре в рамките на страната и произвеждане на всички стоки от първа необходимост, както било в други държави:

„И трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас, в режим почти на военно положение и с организиране на държавата за самозадоволяване и произвеждане на всички стоки от първа необходимост, които  - то се вижда, голяма част от европейските страни задоволяват първо собствените си потребности.

За мен е крайно наложително  - и го казвам съвсем откровено, незабавно да бъде поставен под карантина град Банско и това го казвам съвсем отговорно“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна