Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: Ще направим всичко възможно българите, за които няма редовни полети, да се приберат

| обновено на 17.03.20 в 16:46
Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

Призивът да не се пътува става все по-актуален с всеки изминал ден, заяви министърът на транспорта Росен Желязков на съвместния извънреден брифинг с вицепремиера и дипломат номер едно Екатерина Захариева.

„Мисля, че всеки си дава ясна сметка за отговорността, която носи. За това, че не е време нито за пътешествие, нито за туризъм, не е време за приключения. Сега е време за отговорност към всички…

Ние трябва да осигурим нормалното функциониране (на държавата- бел. Ред.), което да бъде предпоставено от здравето на нацията, защото здравето е и ментално, здравето е и физическо. Всички живеем с всеки изминал ден в по-голяма тревожност. Тази тревожност трябва да бъде превентирана от мерките, които се вземат, защото само и единствено вярата в мерките, в това, че тези мерки работят, ще намалят това усещане за притеснение и за стрес“.

Ще положим всички необходими усилия, всичко, което зависи от държавата, за това нашите сънародници, които нямат възможност по линията на редовните линии за прибиране в страната, да бъдат прибрани, обеща министър Желязков:

„Това важи не само за сънародниците, за които госпожа Захариева говори, това се отнася и за всички онези, които тепърва ще узнаваме къде са.

Ще създадем необходимата организация от летище, които функционират в Европа, защото всеки изминал ден се затварят все повече и повече летища, затварят се все повече и повече дестинации за отправна точка за достъп до въздушни пространства, но да имаме възможността, тогава когато имаме яснота за хора, които могат да дойдат извън Европейския съюз - някъде в Европа, и могат да бъдат събрани на едно място, да осигурим възможността да бъдат прибрани“.

Как точно ще бъдат прибрани сънародниците ни ще се решава ад хок

„Това разбира се ще е въпрос на преценка ад хок - дали ще бъде за сметка на туроператор, дали ще бъде за сметка на самите пътници, дали държавата ще поеме съответна част от ангажиментите си. На това ще се преценява ад хок, защото в момента няма информация кой кога в какъв момент закъде е тръгнал“, обясни министърът.

„Ще се действа за всеки случай поотделно. Няма да остане случай, който да не бъде разгледан, но трябва да е ясно  - всеки носи индивидуална отговорност за своите решения да пътува където и да е, както и носи отговорност за сметката, която трябва да се плати“.

Росен Желязков увери, че Еврокомисията ще осигури транспортен коридор за стоките, за да не се блокира снабдяването и веригите за доставки за индустрията. Утре предстои извънреден съвет на транспортните министри на страните-членки на ЕС във формат видеоконференция, на който единствена цел ще бъде търсенето на решение как да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на Съюза, „дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на организиран пасажерски  транспорт и свободно движение  на лични автомобили и пътници“.

Това е особено чувствителна тема за периферните държави, подчерта транспортният министър:

„Защото Европа има център, ядро, има и периферия. В центъра пазарът функционира по-нормално, отколкото в периферията, защото в периферията държавите са крайни дестинации. Трябва да осигурим свободното движение на стоки… – има освен жизненоважни стоки като хранителни продукти, като лекарства и като компоненти за производство…., да осигурим усещането за това, че единният пазар в Европа функционира

Как да се гарантира свободното движение на стоки

„Изправени сме пред безпрецедентна ситуация, която поставя под изпитание не само националните правила и националните отговорности, но и тези, които са на ниво Европейски съюз“.

Всяка една държава-членка налага своите национални мерки, но те трябва да бъдат съгласувани и координирани по начин, че да не се възпрепятства възможността транзитът да работи през трансевропейските транспортни коридори, посочи министърът на транспорта.  

„За да може наистина Съюзът да бъде единен организъм, а не да бъде съвкупност от много национални мерки и да се налага за всеки единичен казус да влизаме във взаимоотношения с министри на съответните дейности по сектори, което изтощава“.

По отношение на доставките до този момент нямаме основание да се притесняваме, подчерта Желязков:

„Европейската комисия твърдо е решена да осигури функционирането на транзитните коридори. България ще изпълнява този ангажимент….Важното е да се знае, че входните точки между отделните държави функционират нормално“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!