Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Не пътувайте

Екатерина Захариева
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отново призова българските граждани да не пътуват в чужбина и настоя да бъдат преустановени организираните екскурзии.

Най-важното е само да се ограничаваме и да бъдем отговорни, каза тя на брифинг в Министерски съвет, където даде подробности за проблеми на българи в чужбина, свързани с ограниченията за пътуване заради коронавируса.

„Искам за пореден път да призова нашите сънародници да не пътуват“, каза Захариева. И добави, че въпреки всекидневните призиви се забелязват „доста пътувания, включително организирани“, на българи зад граница, които не са неотложни.

Тя обясни какво е неотложен случай – „много спешна работа, здравословен проблем, спешно посещение на близки за здравословен проблем“.

„А не екскурзии и почивки в тази напрегната ситуация, когато буквално през час се променя понякога ситуацията на границите“, добави Захариева.

Тя посочи, че от 13 март, когато започнаха ограниченията по границите, МВнР е помогнало за прибирането на над 200 български граждани.

Външно министерство актуализира през 3 часа състоянието за преминаване на границите, както и за мерките, които предприеман отделни държави във връзка с коронавируса, каза Захариева и посъветва да се следи сайта на МВнР.

30 км опашка на границата Австрия-Унгария

Захариева посочи, че въпреки съдействието на българските дипломати в Европа, преминаването на границите от товарния транспорт става бавно.

И посочи, че въпреки първоначалната 3-дневна блокада на италианско-словенската граница, три пъти са преминали български тирове.

Захариева съобщи, ме по информация около 14,30 ч. опашката в Австрия на границата с Унгария е 30 км.

Тя увери, че след разговори с унгарския си колега, се около 21 часа днес ще бъде пропусната натрупалата се колона от автомобили и автобуси, като ще бъде осигурен кортеж за преминаването на сънародниците ни през Унгария и Румъния.

Захариева увери, че консулството ни в Мароко прави всичко възможно за прибиране на група от 29 български граждани на екскурзия. И че от турския си колега е получила уверения, че ще бъдат качени на самолет на турските авиолинии тази вечер. Тя заяви, че и ще бъде помогната и на други български граждани в Мароко - общо 49 да напуснат страната.

Външният министър заяви, че българи на екскурзии има и в редица други държави и настоя за прекратяване на организираните екскурзии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна