Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аднан Зурфи е номиниран за премиер на Ирак

Аднан Зурфи
Снимка: БТА

Президентът на Ирак възложи на бившия губернатор на провинция Наджаф Аднан Зурфи да състави новото правителство до 30 дни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Зурфи, който в момента е депутат от групата на бившия премиер Хайдер ал Абади, при успех да състави новия кабинет, ще наследи и горещия картоф с американското военно присъствие в Ирак, където Иран има силно влияние, включително в управляващите среди.

Номинираният за премиер има и американско гражданство, от което ще трябва да се откаже, за да заеме поста.

Неотдавна парламентът гласува призив към правителството да експулсира чуждестранните войски от страната. 

Предишният и.д. премиер Мохамед Тауфик Алауи подаде оставка на 1 март след неуспеха си да състави правителство. Той самият беше заел мястото на подалия оставка премиер Адел Абдул Махди, който напусна след натиск от масови улични протести.

От началото на октомври в Ирак протичат масови протести с искане за оставка на правителството, разпускане на парламента и реформа на политическата система на страната, която съществува от воденото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 година.

Номинацията дойде на фона на две отделни ракетни атаки - край строго охраняваната Зелена зона в Багдад и срещу база с войници от водената от САЩ коалиция, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна