Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи обсъждането на законопроекта за мерките по време на извънредното положение

| обновено на 18.03.20 в 12:47
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание приключиха разискванията по законопроекта за мерките в условията на извънредното положение.

В него са включени различните ограничения и забрани за посещения на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини. Целта на забраните е изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция.

Даниела Дариткова посочи:

"Смятам, че в този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Аз съм убедена в това".

Корнелия Нинова коментира:

“Англия 20 милиарда лири само за социални мерки, ваучери, подпомагане на хората, в Германия, в Италия данъчни ваканции, ваканции върху ипотечните кредити. Абе как в целият свят това е факт и помага на икономиките и на хората, само за вас в България това е популизъм“.

Деница Сачева коментира:

"Ние не трябва да се лъжем в това, че всеки един от нас ще плати цена и това да жертваш отпуската си, ще бъде най малката цена. Това, което се опитваме да направим, е на първо място да укрепим здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно затова какво ни чака и кои са секторите, на които трябва да окажем най-голяма подкрепа."

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС подчерта, че в законопроекта се предвижда бременни, кърмачки, самотни родители, служители с и над 50% неработоспособност да могат без отказ да ползват платен годишен отпуск. Адемов направи заявка и за друго предложение:

"Към тази мярка и работниците и служителите, които  са на възраст от 60 години, защото те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да ползват платен годишен отпуск".

От БСП обаче смятат, че липсва солидарност в заложените мерки. Крум Зарков коментира:

"Онези мерки, за които се говореше, че държавата ще поеме, че ще застане с тежестта си, за да подпомогне на работодатели и работници не са в този закон, няма ги, тази солидарност не е разписана“.

От "Обединени патриоти" настояха в законопроекта да се включи и преустановяване на религиозните дейности и въвеждането на полицейски час. Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов посочи:

"Не трябва да се правим, че не виждаме как с една и съща лъжичка се пъха в устата на тоя и оня и след това да се говори, че тя била свещена и нямало да допринесе за разпространение на заразата и прочие".

Десислав Чуколов от "Атака" настоя да отпадане на лихвите по главниците на кредитите за физически лица и малките фирми.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна