Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Потребностите от предпазни средства се попълват с всеки изминал ден

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

„Създадена е необходимата организация между всички институции в този процес с цел координиране на действията и защита на здравето на хората. Ние работим изключително добре с Националния щаб. Всички предложения оформям в заповед. До този момент съм издал седем заповеди, които регламентират редица процеси в страната“. Това каза в изявление в президентската институция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той увери, че с всеки изминал ден се попълват потребностите от предпазни средства:

„И днес Министерският съвет взе решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението за общоевропейски обществени поръчки, което ще даде възможност да попълним необходимото... До една или максимум две седмици ще разполагаме с количества, които са ни вече достатъчни, за да бъда покрити нуждите“.

Здравният министър каза още:

„По отношение на най-силно засегнатите хора – възрастните хора, в проектозакона, който сме предложили, предвиждаме лицата, чиито ТЕЛК решения изтичат, да продължи тяхното действие до 2 месеца след приключване на извънредното положение, както и за хората, които ползват скъпоструващи лекарства по протоколи, същото тяхното действие да приключи два месеца след края на извънредното положение“.

Ананиев подчерта, че по дарителската сметка само за ден са постъпили 18 000 лева, които ще бъдат използвани за закупуване на предпазни средства и апаратура.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че маски и костюми има. Организационен проблем може да е причина, ако някой, които има нужда от предпазните средства, да не е получил:

Две компании са усвоили производството на костюми. Надяваме се в рамките на дни това да се случи и от трета. В рамките на две седмици оттук нататък можем да произведем защитни облекла за многократна употреба, например 50 000 на брой, които са абсолютно достатъчни и за целия медицински персонал“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени