Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за мерките при извънредно положение - приет на първо четене

| обновено на 18.03.20 в 15:19
Снимка: Ивайло Михайлов

Законопроектът за мерките при извънредно положение беше приет на първо четене от Народното събрание.

Законопроектът предвижда ограничения и забрани за посещение на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини.

Предвиждат се спиране на запори и срокове по висящи дела, както и удължаване срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Уреждат се условията за ползване на платен и неплатен отпуск. Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че предвидените санкции за медици при отказ да изпълняват служебните си задължения ще бъдат оттеглени преди второто четене:

"Категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС подчерта, че ще предложат преди второто четене възможност за ползване на платен годишен отпуск без отказ и на служители над 60-годишна възраст като най-уязвимата група за коронавируса.

От „Обединени патриоти“ настояха в законопроекта да се включи преустановяване на религиозните дейности и въвеждането на полицейски час в цялата страна, както и мерки за обезщетение за блокирани работещи и срещу спекулата.

ОТ БСП отправиха критики с мотива, че липсва солидарност в заложените мерки и че държавата е прехвърлила отговорността към работниците и работодателите. Лидерът Корнелия Нинова настоя за актуализация на държавния бюджет:

"Данъчни ваканции, ваканции върху ипотечните кредити, абе как в целия свят това е факт и помага на икономиките и на хората, а само за вас в България това е популизъм?".

Социалният министър Деница Сачева обаче заяви:

"Това, което се опитваме да направим, е да укрепим на първо място здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно за това какво ни чака".

Второто четене на законодателните мерки в условията на извънредното положение ще бъде в петък - 20 март.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на решение на БСП за въвеждане на мораториум върху срока за плащане на битовите сметки до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение.

Социалистите посочиха, че отмяната на срока ще осигури минимално спокойствие на онези български граждани, които ще загубят доходите си заради ограничителните мерки.

От ГЕРБ и ДПС остро възразиха на подобна мярка с мотива, че това ще постави под риск ключови отрасли на страната.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обаче подчерта:

"Българските граждани не могат да си платят сметките. Това е истината! Разбира се, че ако всички спрат да плащат сметките, тези отрасли ще закъсат най-много, но те така или иначе ще спрат, със или без това решение".

Енергийният министър Теменужка Петкова оспори предложения проект на решение, като подчерта, че енергетиката е част от национална сигурност и не бива да има политическо заиграване по темата. Тя  посочи мерките, които правителството ще предложи:

"Ние предлагаме удвояване на срока за заплащането на сметки, който сега е 10 дни. Предлагаме той да стане 20 дни. В предложението, което сме направили за промяна в закона, изрично е записано, че този срок ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо. В рамките на този срок не може да бъде спряно захранването - няма как да му бъдат начислени лихви и да му бъде спряно захранването".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!