Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът "изчисти" въздуха

Бруклинският мост, 18 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нивата на замърсителите на въздуха и предизвикващите парников ефект газове в някои градове и региони регистрират значителен спад, след като коронавирусът оказа влияние върху работния процес и пътуванията. 

Изследователи от Ню Йорк заявиха пред Би Би Си, че техните предварителни резултати показват, че въглеродният окис предимно от автомобилите е намалял с близо 50% в сравнение с миналата година. 

Емисиите от въглероден диоксид също са спаднали рязко.

Но има възможност тези нива да скочат рязко, след като пандемията премине. 

При спада на глобалната икономическа активност в резултат на коронавируса не е изненадващо, че емисиите на множество газове, свързани с енергетика и транспорт ще намалеят. 

Учените твърдят, че до май, когато емисиите въглероден диоксид са в пика си, регистрираните нива може да са най-ниските от финансовата криза преди повече от десетилетие. 

Твърде рано е да се каже със сигурност, но събраните в Ню Йорк данни, сочат, че инструкциите да се ограничат пътуванията имат значителен ефект.

Трафикът в града е намалял с 35% в сравнение с преди година. Емисиите въглероден окис, дължащите се предимно на колите, са намалели с около 50 на сто само за няколко дни, отбелязват изследователите от Университета Колумбия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна