Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения към Нетаняху, че се възползва от кризата с Covid-19

Яир Лапид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като израелското правителство въведе серия от извънредни мерки, за да обуздае разпространението на новия коронавирус, премиерът Бенямин Нетаняху е изправен пред обвинения, че се възползва от кризата, за да се задържи на власт, омаловажавайки демократичните устои на страната, предаде АП.

На фона на вълна от строги ограничения, които почти блокираха живота в Израел, Нетаняху успя да отложи процеса за корупция срещу себе си, да въведе безпрецедентно електронно наблюдение над гражданите и да блокира работата на парламента под законодателство, насочено към отстраняването му от власт. 

Всичко това, след третите избори без ясен победител за по-малко от година, накара водещата опозиционна фигура Яир Лапид да заяви, че израелците вече не живеят в демокрация. 

"Няма правосъден отрасъл в Израел, няма и законодателен. Има само неизбрано правителство, което е оглавено от човек, който изгуби изборите. Можете да наречете това по много начини, но не и демокрация", заяви Лапид.

Израелските здравни власти са установили над 400 случая на коронавирус, около една четвърт от тях през последните 24 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна