Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Не искаме да утежним ситуацията на икономиките на ЕС

Отговорност и солидарност – водещи във време на пандемия

Андрей Ковачев
Снимка: andrey-kovatchev.eu

Сигурност по време на Covid-19. Преди 2 дни ЕК излезе със становище за 30-дневна забрана на граждани от трети страни да влизат в ЕС. Въпрос на часове ли е тази мярка да стане тотално решение на Европейския съвет и всички да бъдат задължени да се съобразят с нея, вкл. и асоциираните членове на Шенген – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. 

Според лидерите на ЕК тази мярка ще ограничи вредното въздействие на коронавируса. Дали този акт ще направи европейците по-сигурни за здравето им и най-важното – дали ще съдейства наистина на спирането на коронавируса, отговор дава в "Нашият ден" евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев:

"Това са ограниченията, които са свързани с намаляване на риска от заразяване. Тук става дума за хора, но и за стоки. Ние не искаме да утежним ситуацията на икономиките на ЕС. Затова стремежът е стоките да имат възможност да продължат да бъдат транспортирани от трети страни към ЕС и обратно."

По-сигурни ли ще бъдат европейците след тези рестрикции

"Целта ни е да ограничим възможността за пренос на вируса от един на друг човек. Така че "отговорност и солидарност" са двете основни думи, които трябва да ни водят." 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна