Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Щъркелов – самотникът скитник

7
Македонка - 1926, СГХГ

"Константин Щъркелов. Самотникът скитник". С тази изложба Софийската градска художествена галерия отбелязва 130 години от рождението на големия български художник. Част от творбите в експозицията се показват за първи път. Екипът на галерията подготвя и каталог, който включва изключително ценни архивни материали за Константин Щъркелов – лични дневници, снимки, спомени, писма на негови съвременници. Освен албума в каталога има и биография на художника със снимки. Централният държавен архив е партньор на СГХГ.

За да възстанови хронологията на живота и творчеството на художника, екипът на СГХГ проучва и преглежда стотици документи, статии, спомени, текстове и други архивни материали. Това проучване дава възможност да се изяснят и допълнят факти от живота му и да се види с колко и какви произведения участва в различните изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които Щъркелов е поставял на своите картини. Експозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника.

Наричат Константин Щъркелов Царя на акварела. Изложбата показва художника не само в областта на натюрморта, но и като портретист, какви образи е създавал в областта на рисунката, неговите преживявания и отношение към войната. Защото той и участва, и рисува по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Това е един допълнен образ на Константин Щъркелов, защото хората познават само определени неща. 

Откриването на експозицията беше предвидено да бъде на 18 март. С оглед на обстановката в страната, СГХГ размества своя художествен план и оставя изложбата до края на месец август. Така всички ценители ще имат възможност да разгледат спокойно. 

Подробности за това изключително интересно – и като художествени факти, и като среща с непознати досега творби на Константин Щъркелов – дава за "Артефир" директорът на СГХГ Аделина Филева, която, заедно с Красимир Илиев и Пламен Петров, е и куратор на това значително художествено събитие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия