Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички те бяха югославяни

Това е книга за войната в бивша Югославия. И е за много повече от войната – за онова, което прави войната, след като е свършила. Талантливият словенски писател Горан Войнович (1980, Любляна) с романа си „Югославия, моя страна“ ни кара да усетим какво представлява тази война от края на ХХ век, без да разказва за военни действия, с лекота и чувство за хумор, под които се разкрива драмата не само на неговото поколение.

Горан Войнович, Снимка - Таня Драшкич СавичСемейството на единайсетгодишния Владан е поразено от войната. Бащата е военен и е призован „на терен“. Майката и синът първо се местят от Пула в Белград, а после при роднини в Нови Сад. Животът и за тримата се променя драстично. Майката е обзета от апатия, детето е объркано, бащата спира да се обажда. Години по-късно Владан случайно разбира, че баща му, който е бил обявен за мъртъв, е жив и е отговорен за масово клане, че е дезертьор, изправен пред съда в Хага... Синът тръгва да търси баща си. Как е променена неговата страна, какво се е случило с хората в нея, каква е картината, която се получава от парчетата техен живот? 

„За една нощ изчезнаха югославяните, сякаш никога не ги е имало“, казва един от героите на книгата. „Югославия, моя страна“ е роман, който в конкретността си надхвърля границите на тази война, за да ни предизвика да не останем безразлични.

Людмила Миндова, редактор на книгата на Горан Войнович, "Югославия, моя страна", разказва за "Артефир".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!