Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска регистрация на медийните онлайн платформи

Депутатът Александър Сиди от ВМРО
Снимка: БГНЕС

ВМРО предлага промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с фалшивите новини. Внесените текстове предлагат всички онлайн платформи с медийно съдържание да се регистрират със заявление в Съвета за електронни медии.

Александър Сиди обясни, че почти година юридическият екип на партията работи по законопроекта.

„Какво точно означава думата медия, защото няма такава дефиниция. Направихме някаква дефиниция, според нас добра, и ги отделихме от всичко... блогове,  които с тях е сключен личен блог на някой... или друга такава модерна дума, която аз не разбирам. Ето с много повече последователи, отколкото различни регионални сайтове“, каза той.

Регистриралите се с декларация онлайн медии ще носят отговорност за съдържанието в сайтовете. Задължително във всеки сайт трябва да има посочено лице за контакт.

„Различни  хора се опитват да печелят пари, а това е точно такова, чрез измама, чрез начин да накарат хората да влязат в техния сайт и да печелят през различни платформи за онлайн реклами. Всеки един сайт, без значение какъв е той, трябва по европейски регламент да има лице, което да отговаря за личните данни. Ако сайтът няма такова лице посочено, няма кой да отговаря за личните данни, съответно този сайт трябва да бъде спиран по европейски  регламент и съответно трябва да бъде забраняван достъпа му на територията на  Република България, без значение къде е сървъра“, каза Александър Сиди.

Той е уверен, че този законопроект може да се справи с фалшивите новини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна