Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на американския петрол с 20%, САЩ попълват стратегическия резер

Американският лек суров петрол поскъпна с близо 20%, след като Енергийният департамент на САЩ обяви в четвъртък, че ще започне да изпълнява заповедта на президента Доналд Тръмп за попълване на Стратегическите петролни резерви чрез закупуване на 30 милиона барела суров петрол.

В тази връзка енергийното министерство покани доставчиците да изпратят своите ценови предложения.

Преди дни енергийният министър Дан Бруйет беше инструктиран да започне с покупките на петрол, след като Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение заради пандемията от коронавирус.

Трябва да се има предвид, че офертата се отнася само до петрола, произведен в САЩ от американски производители, заяви Министерството и добави, че доставката трябва да бъде извършена между 1 май и 30 юни.

След новината фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поскъпнаха рязко с близо 20% и към 18:00 часа българско време нараства със 17% към $ 23,85 за барел. Само ден по-рано обаче те се сринаха с 24% към $ 20,37 за барел, достигайки най-ниско ниво от 20-ти февруари 2000 година. Ако обаче се вземе предвиди инфлацията, петролът се търгуваше в сряда в най-ниски нива от март 1999 година, според Dow Jones Market Data.

В същото време петрола сорт Брент с доставка през май поскъпва по-сдържано с малко над 7% към $ 26,60 за барел след вчерашен ценови спад с над 13% към $ 24,52 за барел - най-ниско ниво от 8-и май 2003 година.

Според анализатори обаче настоящият ценови отскок ще бъдат временен, тъй като потреблението ще продължава да се свива заради закриването на различни производствени мощности и спирането на транспорта по цял свят с оглед на поставянето под карантина на все повече държави и американски щати поради пандемията от Covid-19.

В същото време предлагането на петрол се увеличава с оглед на ценовата петролна война, която започна Саудитска Арабия срещу Русия, след като по-рано този месец не беше постигано споразумение във формата "ОПЕК +" за допълнително ограничаване на производството.

Риад планира да увеличи доставките си на петрол през следващите месеци до рекордните за Саудитска Араби 12,3 млн. барела на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени