Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Витанов: Ако карантината не се пробие, до 3 месеца ще сме се справили с кризата

Премиерът Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките в Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Оптимистични прогнози за развитието на епидемията от коронавирус у нас. Математически модели на учени от БАН показват, че ако ограничителните мерки се спазват, след 3 седмици броят на заразените ще започне да намалява, а до 3 месеца ще сме се справили с кризата около Covid-19. Екип от учени вече работи към Националния оперативен щаб, за да осигурява надеждни данни и прогнози.

С математически модели, които се използват в биологията, учените от Българската академия на науките (БАН) ще прогнозират динамиката на разпространението на Covid-19 у нас.

Пред медиите днес проф. Николай Витанов от Института по механика и специалист по популационна динамика каза, че „предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози“.

„Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около 3 седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите. А след около 2,5-3,5 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза“, добави той. Но постави условието:

„Казвам пак, ако карантината не се пробие и ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки“.

На базата на прогнозите Националният оперативен щаб ще може да предлага решения на правителството, каза Витанов, като не изключи налагането на по-строги мерки за най-възрастното население.

Може да се наложи втвърдяване на мерките. Животът на хората е на първо място“.

Премиерът Бойко Борисов оцени възможността да се правят прогнози.

„За колко месеца, какви поръчки да правим, за колко дълго да ги правим, какви пари да се отделят. Докъде, съответно на базата на данни, да продължим с още затягане на мерките. Единствената, която още остана, е да забраним да се излиза от вкъщи, като все още се пазим по простата причина, че тогава трябва да се създаде много мощна мрежа, която създаваме, но трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата“, каза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че ако се стигне дотам, организацията ще е мащабна: 

„Вярвам, че до няколко дни ще бъдем готови и с финансовото обезпечаване, и с организационните мерки. Ако това е необходимо, ние да сме в състояние да реагираме и да осигурим снабдяването на въпросния контингент“.

Дончев обяви, че още днес към личните лекари и стоматолозите започват да се разпределят над 8 хиляди защитни маски. Още две фабрики започват също днес производство на защитни облекла за многократна употреба с капацитет по 200 броя дневно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!