Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсите се оцветиха в зелено след нови стимулиращи мерки на правителства и централни банки

Европейските борси приключват търговията в четвъртък на зелена територия, след като ЕЦБ и АЦБ обявиха рязко увеличаване на техните програми за покупки на активи, известни като "количествени улеснения" в опит да се справят с финансовите трудности, предизвикани от разширяващата се коронавирусна зараза на стария континент и в цял свят, с изключение на Китай.

ЕЦБ увеличи програмата си за "количествени улеснения" с цели 750 млрд. евро до края на годината, докато АЦБ увеличи тези свои покупки с 200 млрд. паунда, като в същото време понижи спешно основната си лихва с 15 базисни пункта до рекордно дъно от 0,1%.

Това доведе до временно отслабване на паниката на европейските пазари на акции, която е предизвикана от силното увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Европа и от предприетите строги рестриктивни мерки от редица правителства, които поставиха своите страни под карантина в опит да овладеят епидемията.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава в края на търговията в четвъртък с малко над 3%, немският индекс DAX 30 - с 2,45%, френският CAC 40 - с 2,64%, италианският MIB - с 2,32%, испанският Ibex 35 - с 1,95% и британският FTSE100 - с 1,83%.

Пазарите на акции на Уолстрийт също опитва известна стабилизация след вчерашния пореден силен спад, като индексът DJIA нараства към 19:00 часа българско време с 330 пункта (повишение с 1,45%), опитвайки да се върне обратно на важната психологическа бариера от 20 000 пункта.

Широкият индекс S&P500 се повишава с малко над 1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с малко над 3%.

Ден по-рано обаче DJIA се раздели с 6,3% от стойността си, S&P500 падна с 5,2%, а Nasdaq - с 4,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!